www.kozanitv.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αξιολόγηση των Πανελλαδικών Θεμάτων 2025 στα Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική από το Φροντιστήριο Αιχμή

Κοινοποίηση

Αξιολόγηση Θεμάτων Πανελλαδικών Εξετάσεων 2025 από το φροντιστήριο Αιχμή

Αξιολόγηση στα Λατινικά

Αξιολόγηση Θεμάτων Πανελλαδικών στα Λατινικά 2025

Στην εξεταστική διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων που διεξήχθη στις 4 Ιουνίου 2025, οι υποψήφιοι της ομάδας Ανθρωπιστικών Σπουδών εξέτασαν τα Λατινικά, εστιάζοντας σε δύο αποσπάσματα από τις ενότητες 24 (Το Πάθημα ενός Ψεύτη) και 39 (Ένα Πρότυπο Ιδανικού Ανθρώπου). Οι μαθητές κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν μετάφραση συγκεκριμένων κειμένων, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που φέτος είχε κάποιες ενδιαφέρουσες εξελίξεις.

Ο τομέας της εισαγωγής, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, εξετάστηκε με ερώτηση κλειστού τύπου (Σωστό-Λάθος), κάτι που αποδείχθηκε χρήσιμο για τους υποψηφίους. Η άσκηση εντοπισμού λατινικής λέξης με ετυμολογική συγγένεια με λέξεις της νεοελληνικής, παρά τη συχνή πρόκλησή της, δεν παρουσίασε ιδιαίτερες δυσκολίες. Οι γραμματικές ασκήσεις ήταν σαφείς και χωρίς αυξημένες απαιτήσεις, ενώ οι ασκήσεις συντακτικού ήταν περισσότερες σε αριθμό από ότι σε άλλες χρονιές, απαιτώντας αυξημένη συγκέντρωση.

Εξεταστές: Παφίλη Ελισάβετ, Πιτένη Βασιλική

Αξιολόγηση στη Χημεία

Αξιολόγηση Θεμάτων Πανελλαδικών στη Χημεία 2025

Τα θέματα Χημείας της φετινής χρονιάς διακρίθηκαν για την παιδαγωγική τους πληρότητα και τη σταδιακή αύξηση δυσκολίας. Κάλυπταν πλήρως την εξεταστέα ύλη και απαιτούσαν από τους μαθητές όχι μόνο βασική γνώση αλλά και ουσιαστική κατανόηση των εννοιών, ανάλυση και σύνθεση σκέψης, καθώς και ικανότητα στη σωστή επιστημονική διατύπωση.

Αναλυτικότερα, το θέμα Α εξετάζει θεμελιώδεις πτυχές της θεωρίας με ευκολία, το θέμα Β, παρ’ ότι περιλάμβανε πλούσιο όγκο ερωτημάτων, ήταν καλά διατυπωμένο, ενώ το θέμα Γ επικεντρώθηκε στην Οργανική Χημεία με εύκολα διαγράμματα. Το θέμα Δ προσέφερε ερωτήσεις ανεξάρτητες μεταξύ τους, επιτρέποντας στους μαθητές να προχωρήσουν χωρίς αποκλεισμό από προηγούμενες απαντήσεις.

Σημαντική προσοχή δόθηκε στη σύνδεση γνώσεων με δεξιότητες. Τα ερωτήματα αξιολογούσαν τη βαθύτερη κατανόηση και την ικανότητα χρήσης επιστημονικής ορολογίας. Σημεία που απαιτούσαν αυξημένη προσοχή, όπως το ερώτημα Γ2 και η τελευταία ερώτηση του Θέματος Δ, απαιτούσαν μεθοδικότητα και ψυχραιμία, και ενδέχεται να δυσκόλεψαν μαθητές που επιδιώκουν ταχύτητα στις απαντήσεις.

Συμπέρασμα: Τα φετινά θέματα ήταν επαρκή και δίκαια απαιτητικά, εξασφαλίζοντας μια σφαιρική αξιολόγηση της Χημείας ως θεμέλιου μαθήματος φυσικών επιστημών.

Εξεταστής: Γιώτα Δέδε, MSc Χημικός

Αξιολόγηση στην Πληροφορική

Αξιολόγηση Θεμάτων Πανελλαδικών στην Πληροφορική 2025

Φέτος, τα θέματα του μαθήματος της Πληροφορικής κρίνονται σαφή, κατανοητά και καλά δομημένα. Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, παρατηρείται μια μικρή αύξηση στη δυσκολία, με ιδιαίτερη έμφαση στη δεύτερη άσκηση ανάπτυξης. Το Θέμα Α περιλάμβανε καθαρές θεωρητικές ερωτήσεις, αν και οι ερωτήσεις τύπου Σωστό-Λάθος απαιτούσαν λεπτομέρεια και προσοχή.

Το Θέμα Β ήταν γενικά διαχειρίσιμο, με μόνο το υποερώτημα Β1 που απαιτούσε κατανόηση του πολυμορφισμού, προκαλώντας προβληματισμό στους μαθητές. Αντίθετα, το Θέμα Γ αποτέλεσε μεγαλύτερη πρόκληση, απαιτώντας καλή κατανόηση της αλγοριθμικής σκέψης και εμφωλευμένων δομών επανάληψης. Τέλος, το Θέμα Δ ασχολήθηκε με κλασικά προβλήματα πινάκων και υποπρογραμμάτων, θέτοντας σαφή και προσιτά ερωτήματα.

Συνοψίζοντας, τα θέματα κάλυπταν ευρύ φάσμα της εξεταστέας ύλης, διατηρούσαν ομοιομορφία στη δυσκολία και ήταν κατάλληλα για τη διάκριση των επιδόσεων των υποψηφίων.

Εξεταστής: Κώστας Πασχός, MSc Πληροφορικός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ανθισμένες Προσδοκίες: Το Μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας στην Εποχή των Παπαρούνων

user 3

«Βραδιά Μονωδίας» από το Δημοτικό Ωδείο Σερβίων

Oμάδα Σύνταξης Β

Υποχρεωτική Υιοθέτηση του Συστήματος IRIS για Πληρωμές σε Όλες τις Επιχειρήσεις από 1 Νοεμβρίου

user 3