www.kozanitv.gr
Unnamed 3 768x762 (1)
ΚΟΖΑΝΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δυτική Μακεδονία: Εκδηλώσεις ενόψει των Χριστουγέννων

Κοινοποίηση

Κοζάνη: Χορολογικό Συμπόσιο από τους «Μακεδνούς» 16 & 17 Δεκεμβρίου 2023

Χορολογικό Συμπόσιο με τίτλο «Χορός ψυχή τε και σώματι» διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοζάνης «Οι Μακεδνοί» το Σάββατο και την Κυριακή 16 & 17 Δεκεμβρίου 2023. Το Σάββατο 16/12/2023 το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί, από τις 18:30, στην Αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας (πρώην  Νομαρχία Κοζάνης) , με την παρουσίαση εισηγήσεων.
Ο Διδάκτορας Χορολογίας, Σταύρος Σπηλιάκος  θα παρουσιάσει την εισήγηση «Ο χορός μας είναι ο πλούτος μας. Τα ξεχασμένα αλλά και χιλιοειπωμένα». Ο καθηγητής Εργοφυσιολογίας Αντώνιος Γρηγοριάδης  θα αναφερθεί στο θέμα «Εργοφυσιολογία, αξιολόγηση, προγραμματισμός και διατροφή στον παραδοσιακό χορό».  Η καθηγήτρια, Συλλογέας Λαογραφικού και Γλωσσολογικού υλικού Ματίνα Τσικριτζή Μόμτσιου θα παρουσιάσει το θέμα «Ιχνηλατώντας  τους κύκλους του λαϊκού πολιτισμού του τόπου μας – Από μέσα απ’ το χορό». Η Αρχειονόμος-Βιβλιοθηκονόμος-Μουσειολόγος, Μαρία Μπάρκα, θα παρουσιάσει την εισήγηση «Εθιμικός χορός: ιερός χώρος και χρόνος, λατρευτικοί συμβολισμοί, κοινωνικές προεκτάσεις. Η περίπτωση του Τρανού Χορού στις κοινότητες του Κάτω Ολύμπου Λάρισας». Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις και σχόλια κοινού και  δευτερολογίες των εισηγητών. Την Κυριακή 17/12/2023 το Συμπόσιο θα διεξαχθεί στο Γυμναστήριο 8ου Γυμνασίου Κοζάνης, θα πραγματοποιηθεί, από τις 11:00 έως τις 13:30, ένα «Αιγαιοπελαγίτικο χορευτικό ταξίδι» με τον  Διδάκτορα Χορολογίας, Σταύρο Σπηλιάκο.

Κοζάνη: Συνάντηση Χορωδιών Παραδοσιακής Μουσικής – Κυριακή 17.12.2023

Η 2η Συνάντηση Χορωδιών Παραδοσιακής Μουσικής, θα πραγματοποιηθεί  την Κυριακή 17.12.2023, στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του δήμου Κοζάνης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις  19:00, στην Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Κοζάνης, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.  Στη Συνάντηση Χορωδιών, με Χοράρχη τον Βασίλειο Δόντσιο, θα συμμετέχουν οι χορωδίες: του Πολιτιστικού Κέντρου ΔΕΗ Λάρισας, του Συλλόγου Μικρασιατών Πέλλας “Η Μπίγα”, του Πολιτιστικού Συλλόγου Προσφύγων Μικρασιατών Νέας Κρήνης “Η Αγία Παρασκευή” και η Χορωδία και το Οργανικό Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης.

Βόιο: Συναυλία με την Anastasia – Κυριακή 17.12.2023

Συναυλία με την Anastasia, στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του δήμου Βοΐου, θα δοθεί την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023, στις 19.30, στην Πλατεία Δημαρχείου στη Σιάτιστα. Την εκδήλωση θα ανοίξει το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας.

Καστοριά: Το πρόγραμμα «8 με  8» Σ/Κ 16&17.12.2023

Συνεχίζεται το εορταστικό πρόγραμμα «8 με  8» του Δήμου Καστοριάς.

Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, στις 12:00,  στο θεματικό Πάρκο «Μαγική Λιμνοπολιτεία» θα πραγματοποιηθεί  Παιδικό happening με ανιματέρ.  Στις 17:00 στο Κέντρο Νεότητας Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς, θα παρουσιαστεί η διαδραστική παράσταση με την «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του  Κάρολου Ντίκενς.

Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, στις 12:00, στο θεματικό Πάρκο «Μαγική Λιμνοπολιτεία» θα πραγματοποιηθεί  Παιδικό happening με ανιματέρ. Την ίδια ώρα (12:00),  στο Δημοτικό Ωδείο θα παρουσιαστεί η μουσική παιδική παράσταση «Ο Αι-Βασίλης κάνει πρόβα».

Σέρβια: Άναμμα χριστουγεννιάτικου δέντρου Σάββατο 16.12.2023

Εκδήλωση για το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16.12.2023, στις 17:30, στην κεντρική πλατεία Σερβίων. Η εκδήλωση περιλαμβάνει, κάλαντα, μουσική από dj, συναυλία της φιλαρμονικής του δήμου Σερβίων, ζεστό κρασί και σοκολάτες. 

Βόιο: Εορταστική συναυλία μουσικού σχολείου Σιάτιστας – Παρασκευή 15.12.2023

Εορταστική συναυλία του μουσικού σχολείου Σιάτιστας, με θέμα «Νότες γιορτινές με χαρούμενες ευχές», θα δοθεί σήμερα Παρασκευή 15.12.2023, στις 19:30, στο πολιτιστικό κέντρο «»Άρης και Λίλιαν Βουδούρη», στη Σιάτιστα.

Βόιο: Γιορτή Τσιγαρίδας στην Εράτυρα – Κυριακή 17.12.2023

Γιορτή Τσιγαρίδας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17.12.2023, από τις 11:00, στην Πλατεία της Εράτυρας.

Κοζάνη: Χριστουγεννιάτικη γιορτή μελιού – Κυριακή 17.122023

Χριστουγεννιάτικη γιορτή μελιού, διοργανώνει ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Κοζάνης, την Κυριακή 17.122023, από τις 10:00 έως τις 20:00, στην κεντρική πλατεία Κοζάνης.

Κοζάνη: Χριστουγεννιάτικο Παζάρι Συλλόγου γονέων ατόμων με αυτισμό

Το Χριστουγεννιάτικο Παζάρι, με χειροποίητες δημιουργίες, του Συλλόγου γονέων ατόμων με αυτισμό θα λειτουργεί από σήμερα 15 έως και τις 22 Δεκεμβρίου στο φουαγιέ της Αίθουσας Φίλιππος της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Κοζάνης, από τις 10:00 έως τις 14:00 και από τις 17:30 έως τις 20:30.

Τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των δύο δομών του, του ΚΔΑΠ ΑμεΑ που ήδη λειτουργεί και της νέας δομής, του Κέντρου Διημέρευσης που θα λειτουργήσει πολύ σύντομα.

Κοζάνη: Διάθεση κατασκευών των παιδιών της «Ηλιαχτίδας»

Ημερολόγια, χριστουγεννιάτικα στολίδια, δώρα για μικρούς και μεγάλους, λικερ και γούρια 2024, που ετοίμασαν, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών, τα παιδιά του Συλλόγου γονέων, κηδεμόνων και φίλων Α.μεΑ. Δυτικής Μακεδονίας «Ηλιαχτίδα», θα διατίθενται, μέχρι την Κυριακή 24-12-2023, στον χώρο που έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο στην Κεντρική πλατεία της Κοζάνης. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των κατασκευών θα βοηθήσουν το σύλλογο ώστε να καλύψει τα έξοδα λειτουργίας του «σπιτιού της ηλιαχτίδας» και να συνεχίσει τις δραστηριότητες που προσφέρει στα παιδιά και να βοηθήσει όσες οικογένειες έχουν ανάγκη.

Κοζάνη: «Παραμύθια κλώθουμε, ιστορίες λέμε…» – Κυριακή 17.12.2023

Εκδήλωση με τίτλο «Παραμύθια κλώθουμε, ιστορίες λέμε…», θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17.12.2023, στις 12:00, στο θεατροδρόμιο Κοζάνης (στην οδό Αγίας Παρασκευής 14). Στην εκδήλωση θα γίνει αφήγηση παραμυθιών, από την Βάια Λαμπροπούλου, με τη συνοδεία βιολοντσέλου από τη Δώρα Τανή. Η γενική είσοδος είναι 4 ευρώ.

Πτολεμαΐδα: «Τα καινούρια ρούχα του Αη Βασίλη» από το ΚΔΑΠ μεΑ «Χαμογελώ» –  15.12.2023

Την χριστουγεννιάτικη κωμική θεατρική παράσταση, «Τα καινούρια ρούχα του Αη Βασίλη», θα παρουσιάσει το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία «Χαμογελώ». Η παράσταση θα δοθεί σήμερα 15.12.2023, στις 19:30, στο πνευματικό κέντρο Πτολεμαΐδας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό

Κοζάνη: Η «Καλλιπάτειρα» στην κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ-  15-16.12.2023

Την παράσταση με το έργο του  Νικολάου Κέφαλου «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» παρουσιάζει τη φετινή χειμερινή περίοδο στην Κεντρική Σκηνή του, το ΔηΠεΘε Κοζάνης, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Πλασκοβίτη. Παραστάσεις θα δοθούν, την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου και το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου.

Στην παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί:  Ναταλία Καποδίστρια, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Μαρία Καρακίτσου, Χρήστος Γλυκός, Βασίλης Μπατσακούτσας, Χρήστος Ροδάμης, Μαρία Βατικιώτη, Θεοδοσία Δέμου, Ελένη Ζιάνα, Νίνα Κεφαλογιάννη, Αλέξανδρος Μούστας, Αναστασία Νταλιάνη.
Οι τιμές των εισιτηρίων είναι: 10 ευρώ με προπώληση, 15 ευρώ στο ταμείο και 10 ευρώ το μειωμένο (για μαθητές, φοιτητές, άνεργους, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ). Προπώληση εισιτήριων γίνεται: στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης (Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 15:00), στο Βιβλιοπωλείο Αθανασιάδη (ωράριο καταστημάτων) και ηλεκτρονικά στο https://www.ticketservices.gr.

Κοζάνη: Παρουσίαση βιβλίου «Ανιχνεύοντας το Ρεμπέτικο» του Στέφανου Λουκά – Παρασκευή 15.12.2023

Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου Λουκά «Ανιχνεύοντας το Ρεμπέτικο», μία έκδοση της Σύγχρονης Εποχής, διοργανώνει η  Κομματική Οργάνωση Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου στις 18:30, στην Εναλλακτική σκηνή ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, (στην οδό Τριών Ιεραρχών 2). Θα γίνει ομιλία – παρουσίαση από τον συγγραφέα του βιβλίου Στέφανο Λουκά, μέλος της

Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και θα ακολουθήσει συζήτηση. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μουσικό πρόγραμμα από καλλιτέχνες της περιοχής.

Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «ΕΜΕΙΣ Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ» της Μαρίας Λάτσαρη – Σάββατο 16.12.2023

Η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «ΕΜΕΙΣ Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ» της Μαρίας Λάτσαρη από τις Εκδόσεις Νεφέλη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στις 18:30 στο café- bar «Μπλε Ελάφι» στην Κοζάνη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι ποιητές Δημήτρης Παπακωνσταντίνου και Δημήτρης Παπαστεργίου. Ποιήματα θα διαβάσουν η Τάνια Πάκου και η Λόλα Τσίτσαρη, ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει η φιλόλογος, Κατερίνα Ανδριανάκη

Η παρουσίαση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του περιοδικού «Η Παρέμβαση».

Κοζάνη: Μουσική βραδιά του “Αριστοτέλης”

Μουσική βραδιά, με τον Γιάννη Μαργαρίτη και τον Βασίλη Λιάλια στο τραγούδι, διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Αριστοτέλης” Κοζάνης, την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023, στις 20:00, στην αίθουσα του συλλόγου.

ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Κοζάνη: Φοιτητικό Συλλαλητήριο ενάντια στην ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων

diktio diktio

Κοζάνη: Παρουσίαση δράσης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά «Ψηφιακό Αποθετήριο της Μουσικής των Βλάχων» 

diktio diktio

Ρυθμίσεις οφειλών προς τη ΔΕΥΑΚ

diktio diktio