www.kozanitv.gr
B45b40f7331f8829ede71cc094ed3f9c
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΜΑΚΕΔΟΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Μεταστάθμευση της 106 Α/Κ ΜΠΠ: Προβληματισμοί και Προοπτικές για την Άμυνα στη Δυτική Μακεδονία

Κοινοποίηση

Μεταστάθμευση της 106 Α/Κ ΜΠΠ: Ζητήματα και Προβληματισμοί

Η μεταστάθμευση της 106 Α/Κ ΜΠΠ αποτελεί μια υπόθεση που ανάγεται στο 2013 και παραμένει σε ένα ακανθώδες και αβέβαιο πλαίσιο, θυμίζοντας την κλασική φράση για τον πελαργό: “ποτέ φεύγει, πότε δεν φεύγει”. Σήμερα, στο πλαίσιο της “ατζέντας 2030”, αποφασίστηκε η μεταστάθμευση της μονάδας στην Κομοτηνή. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να εξετάσουμε το γενικότερο σχέδιο που συνοδεύει αυτή τη μετακίνηση.

Στρατηγικές Επιλογές και Περιβάλλον

Ζούμε σε μία εποχή όπου η κατάσταση στα ήρεμα νερά του Αιγαίου δημιουργεί πολλές προκλήσεις. Η απομάκρυνση οπλισμού από τα ελληνικά νησιά και η αποστολή του στην Ουκρανία χωρίς αναπλήρωση εγείρει σοβαρές ανησυχίες. Παράλληλα, η αποστολή μαχητικών F-16 στη Ρουμανία, μαζί με πιλότους και ομάδες τεχνικής υποστήριξης, εντάσσεται σε μία στρατηγική που φαίνεται να στοχεύει στην περιφρούρηση της Μαύρης Θάλασσας. Αυτού του είδους οι αποφάσεις οδηγούν σε κλείσιμο, κατ’ απαίτηση των Τούρκων, των πεδίων βολής στο Αιγαίο, όπως αυτά της Άνδρου, της Ψαθούρας και της Κρήτης, τα οποία λειτουργούσαν αδιάλειπτα από το 1958 μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, η αποδοχή της συμμετοχής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή άμυνα ενισχύει την αίσθηση ότι η κατάσταση ενδέχεται να εξομαλυνθεί και ότι προσανατολιζόμαστε προς μία διαδικασία ειρήνευσης στην περιοχή. Ωστόσο, αυτά τα βήματα προκαλούν ερωτήματα σχετικά με την ανάγκη για τη μεταστάθμευση της 106 Α/Κ ΜΠΠ από το Αμύνταιο στην Κομοτηνή.

Αναγκαίες Απαντήσεις και προβληματισμοί

Ποια είναι, λοιπόν, η αδήριτη ανάγκη για αυτή τη μεταστάθμευση; Είναι ίσως μια προσπάθεια του Υπουργού Εθνικής Άμυνας να παρουσιάσει ένα βήμα προς την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων; Γιατί κλείνουν οι στρατιωτικές μονάδες, όπως η 7η Ταξιαρχία στον Έβρο, ενώ ανοίγουν άλλες στις Σέρρες; Και γιατί δεν λαμβάνονται αποφάσεις που να προβλέπουν αλλαγές στην Ήπειρο; Αίρει επίσης την ανησυχία ότι η Δυτική Μακεδονία μπορεί να είναι ο αδύναμος κρίκος όσον αφορά την προάσπιση και εκπροσώπηση των εθνικών συμφερόντων.

Τελικά, μήπως η μεταστάθμευση θα μπορούσε να αντικατασταθεί από ένα μέτρο του Εθνικού Συστήματος Συναγερμού, το οποίο θα διασφάλιζε την υλοποίηση του εθνικού σχεδιασμού και ταυτόχρονα θα ικανοποιούσε τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ένας Σημαντικός Απών: Η Κληρονομιά του Δημοσιογράφου Νίκου Σχοινά

user 3

Θεσσαλονίκη: Σε επιφυλακή οι Δήμοι για το ενδεχόμενο χιονόπτωσης

diktio diktio

ΠΑΣΟΚ: Ανατροπή Μητσοτάκη κατά την εθνοκάθαρση στη Γάζα και οι επικρίσεις για την πολιτική της κυβέρνησης

user 3