Η Κρίση στη Δυτική Μακεδονία και η Ανάγκη για Στήριξη
Μια σημαντική φωνή προστίθεται στις συνεχιζόμενες προειδοποιήσεις του Kozan.gr, το οποίο εδώ και αρκετό καιρό παρακολουθεί και αναλύει την κατάσταση της Δίκαιης Μετάβασης. Οι αναφορές αυτές καταδεικνύουν ότι η πορεία της μετάβασης αυτής, όπως μας υποσχέθηκαν οι αρμόδιοι, δεν είναι ούτε ομαλή ούτε επαρκώς σχεδιασμένη. Οι ανησυχίες πλέον αποκτούν χαρακτήρα γενικευμένου συναγερμού.
Αναγκαία Στήριξη της Τοπικής Επιχειρηματικότητας
Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του West Channel την Παρασκευή 6/6, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης, Γιάννης Μητλιάγκας, υπογράμμισε την άμεση ανάγκη στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας. Η φυγή εργαζομένων και η πτώση της κατανάλωσης επιδεινώνουν την κατάσταση, με τον κ. Μητλιάγκα να προειδοποιεί ότι η περίοδος έως τις αρχές του 2026 χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα κρίσιμη για την τοπική οικονομία.
Η αποχώρηση των εργολάβων της ΔΕΗ έχει φέρει περισσότερους από 1.500 ανέργους, προκαλώντας ένα «έμμεσο τσουνάμι» στην κατανάλωση και στο εισόδημα της περιοχής. Ο κ. Μητλιάγκας ανέφερε πως θα ήταν επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστούν άμεσα προγράμματα όπως τα «Αντέχω» και «Ανάσα», που προσφέρουν μέτρα ανακούφισης για τις επιχειρήσεις. Αυτά περιλαμβάνουν ελαφρύνσεις στο ενεργειακό κόστος, ρυθμίσεις χρεών και καθεστώς ενίσχυσης, ανάλογο με αυτόν των περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.
Άμεσες Παρεμβάσεις και Ανάγκες
«Η περιοχή χρειάζεται ένα θερμικό-ηλεκτρικό ισοδύναμο. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τα ίδια εργαλεία που εφαρμόζονται στον Πειραιά ή στη Λάρισα», τόνισε ο Πρόεδρος, αναγνωρίζοντας τα θετικά στοιχεία των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ και του Υπουργείου Ανάπτυξης. Αλλά, όπως πρόσθεσε, είναι απαραίτητη η άμεση ενεργοποίηση αυτών των προγραμμάτων καθώς και η εγγύηση πρόσβασης των επιχειρήσεων σε μικροπιστώσεις και επιδοτήσεις.
Κοινωνικό Μερίδιο για τις Τοπικές Κοινωνίες
Κλείνοντας τη δήλωσή του, έκανε έκκληση για αναγνώριση της συμβολής της Δυτικής Μακεδονίας στην εθνική ενεργειακή αυτάρκεια, απαιτώντας ως ελάχιστο αντάλλαγμα «ένα κοινωνικό μερίδιο» για τις τοπικές κοινωνίες που φέρουν το βάρος της μετάβασης.
Σημείωση: Εντωμεταξύ, ορισμένοι στη ΠΕΔ Δ. Μακεδονίας σχεδιάζουν κλειστές συζητήσεις αναφορικά με κρίσιμα θέματα, αποκλείοντας από τη διαδικασία τα τοπικά ΜΜΕ και τους πολίτες, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για τη διαφάνεια και τη συμμετοχικότητα.