www.kozanitv.gr
Caries Tooth Decay
ΔΙΕΘΝΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΥΓΕΙΑ

Μια απλή και χαμηλού κόστους θεραπεία αποτρέπει την τερηδόνα στα παιδιά

Κοινοποίηση

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) ανέπτυξε μια αποτελεσματική και χαμηλού κόστους θεραπεία για την αντιμετώπιση της τερηδόνας. Ερευνητές από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU) ανακάλυψαν ότι ο διαμινικός φθοριούχος άργυρος (silver diamine fluoride, SDF), ένα φθηνό υγρό, είναι εξίσου αποτελεσματικός με τα οδοντικά σφραγιστικά στην πρόληψη της τερηδόνας, σε μαθητές δημοτικού. Το SDF έχει ήδη λάβει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της ευαισθησίας των δοντιών.

«Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών δείχνει ότι το SDF -το οποίο είναι πιο γρήγορο στην εφαρμογή και λιγότερο δαπανηρό από τα σφραγιστικά- μπορεί να αποτρέψει την τερηδόνα, μειώνοντας την ανάγκη για διάτρηση και σφράγισμα», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Νίντερμαν, καθηγητής επιδημιολογίας και προαγωγής της υγείας στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η τερηδόνα μπορεί να είναι πολύ επώδυνη και να οδηγήσει σε προβλήματα στο φαγητό, την ομιλία, το παιχνίδι και τη μάθηση. Τα παιδιά σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από τερηδόνα, σε σύγκριση με τα παιδιά σε νοικοκυριά με υψηλότερο εισόδημα, οπότε η εξεύρεση χαμηλού κόστους και προσιτών λύσεων αποτελεί ουσιαστικό στόχο για τη δημόσια υγεία.

Σε μια νέα μελέτη, η οποία ονομάζεται CariedAway, ο Νίντερμαν και οι συνάδελφοί του στο NYU συνέκριναν τη χρήση του SDF με τα συμβατικά σφραγιστικά σε μια ομάδα περίπου 4.100 παιδιών από τα δημοτικά σχολεία της Νέας Υόρκης. Το υγρό διάλυμα εφαρμόζεται απευθείας στην επιφάνεια των δοντιών, επιτρέποντάς του να εξαλείψει τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα. Επιπλέον, το υγρό προάγει την επαναμεταλλοποίηση του σμάλτου των δοντιών, αποτρέποντας την επιστροφή της τερηδόνας.

«Η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι τόσο τα σφραγιστικά όσο και το SDF είναι αποτελεσματικά κατά της τερηδόνας. Το SDF είναι μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση που μπορεί να υποστηρίξει την πρόληψη των οδοντικών κοιλοτήτων στα παιδιά – όχι για να αντικαταστήσει το σφράγισμα, αλλά ως μια άλλη επιλογή που επίσης αποτρέπει την τερηδόνα», εξήγησε ο Ράιαν Ρίτσαρντ Ραφ, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προαγωγής της υγείας στην Οδοντιατρική Σχολή του NYU και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Το SDF μπορεί να μειώσει το οδοντιατρικό κόστος

Στην αρχή της μελέτης, σχεδόν το 1/4 των παιδιών είχαν οδοντικές κοιλότητες οι οποίες δεν είχαν σφραγιστεί. Το SDF αποδείχθηκε εξίσου αποτελεσματικό με τα σφραγίσματα, προλαμβάνοντας το 80% των οδοντικών κοιλοτήτων και σταματώντας την πρόοδο του 50% των ήδη υπαρχόντων μετά από δύο χρόνια.

«Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι το SDF μπορεί να σταματήσει την περαιτέρω πρόοδο μιας οδοντικής κοιλότητας. Η μελέτη μας έδειξε ότι το SDF μπορεί επίσης να αποτρέψει την εμφάνιση τερηδόνας», δήλωσε η Ταμαρίντα Μπάρι Γκόντιν, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Τα ευρήματα της μελέτης και δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA Pediatrics».

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Σε πλήρη εξέλιξη τα Θερινά Καλλιτεχνικά Εργαστήρια για παιδιάαπό το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης(Βίντεο+Φωτογραφίες)

diktio diktio

Ο Πρωθυπουργός και Προέδρος της Νέας Δημοκρατίας ΚυριάκοςΜητσοτάκης στην κεντρική ομιλία του νυν και υποψήφιουΠεριφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη στηνΚοζάνη

diktio diktio

Γιάννης Κοκκαλιάρης: «Στοίχημά μας η γρήγορη παράδοση του Κολυμβητηρίου στους δημότες» – Ξεκίνησαν και προχωρούν οι εργασίες της ενεργειακής του αναβάθμισης

diktio diktio