Αξιολόγηση της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία
Με γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ενεργειακών κοινοτήτων από τις πρόσφατες προσκλήσεις του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΠΔΑΜ) στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Αυτή η κατάσταση θίγει σοβαρά την τοπική ανάπτυξη και ευημερία.
Στην ερώτηση, υπογραμμίζεται ότι, παρά τις προθέσεις της Κοινωνικής Πολιτικής της Κυβέρνησης, το ΠΔΑΜ φαίνεται ότι λειτουργεί κυρίως προς όφελος ενός περιορισμένου αριθμού μεγάλων ενεργειακών ομίλων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποκλείονται οι τοπικές κοινότητες από τη δυνατότητα ενεργειακής μετάβασης και συμμετοχής. Οι μικροί επενδυτές υφίστανται σημαντικά εμπόδια, όπως η αδυναμία εξασφάλισης όρων σύνδεσης από τους αρμόδιους οργανισμούς (ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ), με αποτέλεσμα οι προκαταβολές που έχουν καταβληθεί για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να παραμένουν “παγωμένες” για πολλά χρόνια.
Τα Αίτια του Αποκλεισμού
Ο κ. Aρναούτογλου προτείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο παραβίασης του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/1056 από την Ελληνική κυβέρνηση, καθώς οι πολιτικές της φαίνεται να αποκλείουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Απαιτεί, επίσης, την τροποποίηση των κριτηρίων των προσκλήσεων ώστε να αποκατασταθούν οι ανισότητες και να αρθούν τα τεχνικά και γραφειοκρατικά εμπόδια που εμποδίζουν την ίση συμμετοχή όλων στους αναπτυξιακούς πόρους.
Ο ευρωβουλευτής καλεί την Επιτροπή να δραστηριοποιηθεί και να προχωρήσει σε συμπληρωματικά μέτρα εποπτείας και παρέμβασης, προκειμένου να διασφαλιστεί η ίση πρόσβαση στο Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης για όλα τα κοινωνικά στρώματα. Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται και για τη Δυτική Μακεδονία, περιοχή που απειλείται με μαζική ανεργία και εγκατάλειψη, εξαιτίας της απολιγνιτοποίησης χωρίς μακροπρόθεσμο σχέδιο.
Στη δήλωσή του, ο κ. Aρναούτογλου δήλωσε: «Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διακηρύσσει ότι επιδιώκει μια δίκαιη μετάβαση, ωστόσο στην πράξη οικοδομεί μια άδικη πραγματικότητα. Οι μικρομεσαίοι επενδυτές μένουν εκτός, ενώ οι ενεργειακές κοινότητες αγνοούνται. Ρωτώ ευθέως την Κομισιόν: θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί ένα σύστημα που αντίκειται στις αρχές του Κανονισμού του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης;» Αυτή η προειδοποίηση υπογραμμίζει τη σημασία της αναγκαίας παρέμβασης από την Ευρώπη προκειμένου να παρέχεται υποστήριξη στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας.
Προτάσεις για την Ανάπτυξη της Περιφέρειας
Η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις καθώς η περιοχή προχωρά σε αναπτυξιακή μετάβαση προς πιο καθαρές μορφές ενέργειας. Ωστόσο, το ΠΔΑΜ δεν φαίνεται να διασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις τοπικές κοινότητες που έχουν επενδύσει σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η υπάρχουσα ανισοκατανομή πόρων, προς όφελος μόνο μεγάλων ενεργειακών ομίλων, δημιουργεί περιορισμένες ευκαιρίες για την τοπική κοινωνία και υπονομεύει την αρχή της δίκαιης μετάβασης και της ενεργειακής δημοκρατίας. Η Επιτροπή, καθώς συγχρηματοδοτεί το ΠΔΑΜ, κλήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά με το αν η τρέχουσα κατάσταση συμβαδίζει με τους στόχους του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/1056.
Επιπλέον, απαιτείται και η ανάγκη για στρατηγική υποστήριξη της Δυτικής Μακεδονίας ώστε να αναχαιτιστούν οι συνέπειες της φτώχειας και της ανεργίας που επιδεινώνονται λόγω της απολιγνιτοποίησης, με στόχο τη βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη της περιοχής.
Για επικοινωνία: Email: [email protected] Τηλέφωνο: +306971926994