Η Μάχη για το Βέρμιο: Μια Προσωπική Ιστορία
Στην «καρδιά» του Βερμίου, εκεί όπου τα πτερύγια των ανεμογεννητριών ετοιμάζονται να πάρουν την τελική τους θέση, υπάρχουν άνθρωποι που επιμένουν να υπερασπίζονται ό,τι θεωρούν ανεκτίμητο. Ο Νίκος Βουνοτρυπίδης συνεχίζει έναν αγώνα που πολλοί θεωρούν μάταιο, όμως εκείνος τον έχει κάνει προσωπική του υπόθεση. Είναι από εκείνους που, όπως ο ίδιος λέει, «δεν το έβαλαν κάτω, δεν τα παράτησαν, το πάλεψαν». Ένας άνθρωπος που, παρά τις πολλές δυσκολίες και το προσωπικό κόστος, συνεχίζει να αγωνίζεται — γιατί όπως λέει, ο αγώνας αυτός είναι «κάτι πιο βαθύ, εμπειρίες ζωής που σε κρατάνε, που σου είναι αδύνατον να τις προδώσεις».
Η ενασχόλησή του με τον αγώνα ενάντια στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στο Βέρμιο ξεκίνησε το 2019, όταν «οι συζητήσεις με συναγωνιστές» τον παρακίνησαν να εξερευνήσει το θέμα. Από τότε, η ζωή του μοιράζεται ανάμεσα σε «ατελείωτα χιλιόμετρα στα βουνά», «καθημερινή καταγραφή των “πράσινων” επεμβάσεων» και «μελέτη ερευνών από επιστήμονες». Αυτό το ταξίδι τον πείσμωσε και τον έπεισε ότι «τα βουνά μας μετατρέπονται σε ενεργειακά τέρατα», μόνο προς όφελος των συμφερόντων των Καρτέλ και της εξουσίας.
Ο Νίκος δεν διστάζει να εκφράσει τα συναισθήματά του. Μιλάει για τις ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης, λέγοντας: «η στάση του Δήμου Εορδαίας, το τελευταίο διάστημα, μπορώ να την χαρακτηρίσω με μια μόνο λέξη: απογοήτευση». Ασκεί κριτική στον Περιφερειάρχη, υπογραμμίζοντας ότι «ο πολιτικός σκέφτεται τις επόμενες γενιές, ο πολιτικάντης τις επόμενες εκλογές», ενώ αποδομεί το “αφήγημα” της Πράσινης Ανάπτυξης, χαρακτηρίζοντας την «πράσινη ενέργεια» ως «το colpo grosso για την αφαίμαξη της χώρας».
Δεν επιδιώκει προσωπική δόξα ούτε πολιτική ανέλιξη, εξηγώντας ότι «είμαι κομματικά ορφανός εδώ και 12 χρόνια». Αν έχει μια ιδιοτέλεια, όπως παραδέχεται, είναι να μπορεί η οικογένειά του και οι φίλοι του να πουν: «έβαλε ένα μικρό λιθαράκι στον αγώνα για μια πιο ανθρώπινη ζωή». Μέσα από τις λέξεις του διαφαίνεται μια βαθιά ανάγκη να μείνει κάτι όρθιο: ένα βουνό, μια αξία, μια αξιοπρέπεια. Αν το Βέρμιο μπορούσε να μιλήσει, σίγουρα θα ευχαριστούσε τους αγωνιστές του.
Σημαντικές Σκέψεις από τη Συνέντευξη
Η ενασχόλησή σας με τον αγώνα ενάντια στις ΑΠΕ στο Βέρμιο και το σημείο καμπής που σας κινητοποίησε, μας λέει:
«Η ενασχόλησή μου στον αγώνα ενάντια στις ΑΠΕ ξεκίνησε το 2019. Οι συζητήσεις με συναγωνιστές μου κίνησαν το ενδιαφέρον και άρχισα να το ψάχνω. Ατελείωτα χιλιόμετρα στα βουνά, μελέτη ερευνών από επιστήμονες, δεκάδες συμμετοχές σε εκδηλώσεις για το θέμα στη Δυτική Μακεδονία και όχι μόνο. Πλέον, ουσιαστικά καταγράφω καθημερινά τις “πράσινες” επεμβάσεις. Όλα αυτά μου δημιούργησαν την πεποίθηση ότι πρέπει να σταματήσουμε αυτή τη καταστροφή των βουνών μας, που γίνονται ενεργειακά «τέρατα» για τα συμφέροντα των Καρτέλ».
Για την τοπική κοινωνία και τη στάση της, αναφέρει:
«Πολλοί συμπολίτες μας επικροτούν τις δράσεις μας και μας ενθαρρύνουν για τη συνέχεια. Τα δύσκολα που βιώνουν είναι εφιαλτικά, υπάρχει πίεση και άγχος στην καθημερινότητά τους. Η συμμετοχή τους σε αυτό το τεράστιο θέμα είναι σχετικά περιορισμένη, αν και μερικοί αρχίζουν να συνειδητοποιούν την κατάσταση και οι φωνές τους γίνονται πιο έντονες. Χρειαζόμαστε μια σπίθα που θα μετατρέψει το ρυάκι σε χείμαρρο, για να καταρρεύσει το σαθρό οικοδόμημα που έχουμε γύρω μας».
Απαντώντας στην κατηγορία πως ο αγώνας τους είναι ενάντια στην πρόοδο, δηλώνει:
«Όταν επικρίνεται κάποιος, αυτή είναι μια μέθοδος της εξουσίας για να δημιουργήσει επικοινωνιακά στεγανά. Αυτό δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά και άλλες ομάδες που αντιδρούν. Συνήθως οι απαντήσεις του κόσμου είναι ευνοϊκές και κατανοούν τις διαφορές μας».
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την εναλλακτική πρόταση για την ενεργειακή μετάβαση στην περιοχή, εξηγεί τις απόψεις του:
«Η “πράσινη ενέργεια” είναι το Colpo Grosso για την αφαίμαξη της χώρας μας. Η Ελλάδα χρειάζεται να στραφεί σε διαφορετικές πολιτικές, καθώς παράγει μόλις το 0,02% του παγκόσμιου CO2. Η ενεργειακή μας στρατηγική θα έπρεπε να είναι μακροπρόθεσμη και κοινωνικά υπεύθυνη, με στόχο τα συμφέροντα του λαού και όχι των επιχειρηματικών ομίλων, χωρίς αντίκτυπο στην υγεία και το περιβάλλον».
Σχετικά με τη στάση της τοπικής αυτοδιοίκησης και το πώς αυτοί και οι βουλευτές τους αντιμετωπίζουν, λέει:
«Ο Δήμος Εορδαίας είχε μια εποικοδομητική στάση πριν από 1,5-2 χρόνια, αλλά τώρα είναι απογοητευτικός. Όσο για τους βουλευτές, οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν ποτέ δείξει ενδιαφέρον για τις δράσεις μας. Οι αντιπολιτευόμενοι δεν έχουν καμία διάθεση να σταθούν ξεκάθαρα απέναντι στο πρόβλημα».
Κλείνοντας, το μήνυμα του Νίκου προς τους κατοίκους της περιοχής είναι για την ενεργή συμμετοχή τους:
«Τίποτα στη ζωή δεν είναι αυτονόητο και τίποτα δεν κατοχυρώνεται με την ψήφο. Η δικαιοσύνη και τα δικαιώματα κερδίζονται με αγώνα. Ο ενεργός πολίτης είναι η απάντηση σε όλα αυτά».