www.kozanitv.gr
D306404d635bfb947fcec16515376072 no watermark
ΚΟΖΑΝΗΜΑΚΕΔΟΝΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αλήθειες και Ψεύδη στη Δυτική Μακεδονία: Ο Π. Κουκουλόπουλος Αποκαλύπτει τη Σχέση Κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ

Κοινοποίηση

Η Αλήθεια για τη Δυτική Μακεδονία και οι Προκλήσεις της Κυβέρνησης

Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Κοντογεώργης, μέσω πρωινής ανάρτησης, ανέδειξε την αποκοπή της Κυβέρνησης από την κοινωνία και την πραγματικότητα του καιρού μας. Το κείμενό του φέρνει στο νου τις δηλώσεις του Σεπτεμβρίου του 2019, όταν ο τότε νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, από το βήμα του ΟΗΕ ανακοίνωνε ένα ταχύτατο πρόγραμμα απομάκρυνσης των λιγνιτικών μονάδων, αγνοώντας τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και βυθίζοντας την Ελλάδα σε εξάρτηση από το ρυπογόνο και εισαγόμενο φυσικό αέριο. Έκτοτε, έχουν περάσει έξι χρόνια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε υποσχεθεί ο κ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην Κοζάνη το 2021, και είχε χαρακτηρίσει ως «πρωτοφανές ποσό», φαίνεται να έχουν παραμείνει ανεκτέλεστα. Στην πρόσφατη ομιλία του, ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να αναθεωρήσει αυτήν την προεκλογική υπόσχεση και να την περιορίσει σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ωστόσο, οι συζητήσεις αγνοούν τις πραγματικές πληρωμές και τις θετικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.

Η απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Παπαθανάση αφορά τις ελάχιστες πραγματικές πληρωμές του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, οι οποίες περιορίζονται σε ψίχουλα. Παράλληλα, η διαχείριση των σεμιναρίων εκπαίδευσης έχει οδηγήσει σε παραχώρηση θέσεων εργασίας σε εταιρείες της Αθήνας, με τις εκατοντάδες θέσεις εργασίας που ανακοίνωσε η κ. Κεραμέως να είναι πρόβλεψη προσωρινών εργασίων με ασήμαντες υποχρεώσεις για τους εργαζόμενους.

Στην πραγματικότητα, η Δυτική Μακεδονία έχει υποφέρει εξαιτίας της απόφασης για απολιγνιτοποίηση. Σύμφωνα με την έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α. για το 2024, η περιοχή σημειώνει τρεις πρωτιές σε ανεργία, μείωση πληθυσμού και πτώση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Από τις 16 εμβληματικές επενδύσεις που ανακοινώθηκαν το 2020, μόλις οι 4 εντάχθηκαν στο Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης, και μόνο μία έχει προχωρήσει.

Aξιοσημείωτο είναι ότι μεγάλα έργα, όπως ο σιδηρόδρομος, παραμένουν ανενεργά, με τη μένουσα απόφαση της Κυβέρνησης να καθορίσει την ολοκλήρωσή του για το 2044. Αντί να προχωρούν σε περιοδικές αναρτήσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι προτιμότερο να ανταποκρίνονται στις Ερωτήσεις που υποβάλλονται στη Βουλή. Ασφαλώς, οι αναφορές του κ. Μητσοτάκη για την ανάγκη αρδευτικών έργων αναδεικνύουν την αδυναμία προόδου σε προγράμματα ζωτικής σημασίας, όπως το Φράγμα Νεστορίου στην Καστοριά.

Σε σχέση με το Πανεπιστήμιο, τα ζητήματα όπως η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση παραμένουν άλυτα. Οι πολίτες εξακολουθούν να αγωνίζονται για τη βιωσιμότητα της τηλεθέρμανσης, ενώ οι Δήμοι διερευνούν εναλλακτικές λύσεις λόγω των υπέρογκων αυξήσεων στους λογαριασμούς τους.

Σχετικά με τις θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί, ο κ. Κοντογεώργης παραθέτει στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Στο λεκανοπέδιο Δυτικής Μακεδονίας εργάζονται περίπου 3.000 άτομα, εκ των οποίων οι περισσότερες θέσεις δε θα υπάρχουν από το 2026, ενώ μόνο 1.200 νέες θέσεις εργασίας αναμένονται, με την πλειοψηφία τους να αφορούν θέσεις χαμηλής αμοιβής και προσόντων.

Στο πλαίσιο του data center, η ΔΕΗ έχει επισημάνει τη δυνατότητα δημιουργίας του, αλλά με την ολοκλήρωση να τοποθετείται για το 2030-2031 και περιορισμένο αριθμό θέσεων εργασίας. Εδώ, η συνεχής συμμετοχή και διαβούλευση της τοπικής κοινωνίας είναι θεμελιώδης για την επιτυχία οποιουδήποτε σχεδίου.

Η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί, όσο και αν ενοχλεί την Κυβέρνηση. Οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας βιώνουν τις συνέπειες των πολιτικών αποφάσεων. Αναμένουμε προτάσεις και λύσεις που θα οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη και σε μια ευνοϊκότερη πραγματικότητα για τους κατοίκους της περιοχής.

Θα ήθελα να θέσω τρία ερωτήματα που χρήζουν απάντησης:

1) Η νέα μονάδα Φυσικού Αερίου που θα αντικαταστήσει τη λιγνιτική Πτολεμαΐδα V έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος. Γιατί η ΔΕΗ επιλέγει αυτή τη λογική λύση;

2) Η αρχική επένδυση ανέρχεται στα 5,75 δισεκατομμύρια ευρώ με ποσοστό 5 εκατομμυρίων ευρώ ανά θέση. Πρέπει να ασκηθεί έλεγχος στην κοστολόγηση της ΔΕΗ από την Κυβέρνηση;

3) Υπάρχει σχέδιο εγκατάστασης εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στην περιοχή και ποια είναι η στάση της Κυβέρνησης;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Εκμίσθωση δημοτικού ακινήτου αναψυκτηρίου στην Πετρανά Κοζάνης: Λεπτομέρειες και δυνατότητες αξιοποίησης

user 3

Δήμος Κοζάνης: Μια όμορφη γιορτή για την Ημέρα των Ερωτευμένων πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΚΑΠΗ Αιανής (Φωτογραφίες)

Oμάδα Σύνταξης Α

Ισραήλ: Αντεπίθεση του IDF κατά δύο βλημάτων από τη Γάζα

user 3