Επικίνδυνες Καταστάσεις στον Κόμβο Βατερού Κοζάνης
Ο κυκλικός κόμβος στην έξοδο του Βατερού Κοζάνης παραμένει ημιτελής, προδιαθέτοντας σε σοβαρούς κινδύνους για τα οχήματα και τους οδηγούς. Δεν είναι τυχαίο πως το πρωί της 23ης Φεβρουαρίου 2025, ένα αυτοκίνητο που ερχόταν από Δυτικά προς το Βατερό, βγήκε από το δρόμο στον κόμβο, περνώντας πάνω από σωρό αμμοχάλικου και, κυριολεκτικά, κατέληξε πάνω στην περίφραξη του γηπέδου. Ο οδηγός είχε άγιο, καθώς θα είχε μπορέσει να συγκρουστεί με κάποια από τις κρίσιμες κολώνες φωτισμού, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί σε επαφή σχεδόν με την άσφαλτο, χωρίς καμία προστατευτική μπαριέρα.
Δεν είναι μοναδικό το περιστατικό αυτό στον εν λόγω κόμβο, καθώς από το 2024, οχήματα έχουν επανειλημμένα προσκρούσει στις νησίδες. Οι υλικές ζημιές που προκύπτουν αφορούν τόσο τα οχήματα όσο και τις πινακίδες που βρίσκονται στην περιοχή. Οι Οδηγίες Μελετών Οδικών Έργων ορίζουν πως τα κυκλοφοριακά συστήματα θα πρέπει να βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων και να σχεδιάζονται ώστε να διασφαλίζουν την ασφάλεια. Κρίσιμα ζητήματα όπως αυτά της χωροταξικής και πολεοδομικής διάταξης, αλλά και των οικονομικών και κοινωνικών παραμέτρων, δεν φαίνεται να έχουν τηρηθεί στον κόμβο αυτό. Ας αναλύσουμε τα κυριότερα προβλήματα:
Χωροθέτηση του Κυκλικού Τμήματος. Η τοποθέτηση του κόμβου με τη δικαιολογία της έλλειψης χρηματοδότησης για απαλλοτριώσεις έχει αναδείξει σοβαρά προβλήματα πρόσβασης στην Εθνική οδό από τη δημοτική οδό. Η δημοτική οδός διαθέτει πλάτος 9 μέτρων και χρησιμοποιείται πρακτικά ως το δυτικό τμήμα του οδικού δακτυλίου της Κοζάνης, aber για τη γραφειοκρατία είναι χαρακτηρισμένη ως «χερσολίβαδο». Οι εγκατεστημένες προειδοποιητικές πινακίδες παραμένουν εκεί, υποδεικνύοντας την καθυστέρηση των έργων.
Στένεμα του Δρόμου. Το πλάτος της Εθνικής Οδού 20 έχει μειωθεί στον κόμβο, κάτι που καθιστά την προσέγγιση επικίνδυνη. Αντικείμενα όπως οι γωνίες στα πεζοδρόμια συχνά δημιουργούν προβλήματα, διακινδυνεύοντας την ασφάλεια των οδηγών.
Κολόνες Φωτισμού. Οι κολώνες φωτισμού έχουν τοποθετηθεί πολύ κοντά στην άσφαλτο, χωρίς την απαραίτητη προστασία. Ο χρόνος αναμονής για κάποιο ατύχημα είναι πλέον θέμα που μόνο κακώς σχεδιασμένες υποδομές δεν μπορούν να επιλύσουν.
Σήμανση. Παρά τη μακρά διάρκεια των έργων, η σήμανση για την προσέγγιση στον κυκλικό κόμβο παραμένει ανεπαρκής. Απουσιάζουν πληροφορίες που να καθοδηγούν τους θαμώνες προς τις κοντινές πόλεις και περιοχές, ενώ οι νεότερες πινακίδες τις οποίες εγκρίθηκαν, φαίνεται να εξυπηρετούν άλλες ανάγκες.
Διευθέτηση της Κυκλοφορίας. Η κυκλοφορία στη δημοτική οδό υποφέρει από περιορισμούς ορατότητας, λόγω του ύψους των τοίχων φράχτη, γεγονός που δύναται να αυξήσει τους κινδύνους στο οπισθοδρομικό σχέδιο του κόμβου.
Αποστράγγιση Νερών. Ο κυκλικός κόμβος συσσωρεύει νερά βροχής, με τον αποχετευτικό μηχανισμό να έχει προβλήματα, εφόσον έχει τοποθετηθεί σε ύψος πιο ψηλό από την ασφάλτο.
Έλλειψη Τελικού Ασφαλτοτάπητα. Η ασφάλτωσή του εξακολουθεί να εκκρεμεί, με το αποτέλεσμα να είναι η δημιουργία «σκαλοπατιών» που καθιστούν την οδήγηση σε αυτόν παρακινδυνευμένη.
Εκ των προτέρων, ελαφρές δικαιολογίες όπως «δεν υπάρχουν πιστώσεις» για την ολοκλήρωση του έργου, φαίνεται να είναι αβάσιμες. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ο προϋπολογισμός του 2024 είναι θετικά προσδιορισμένος με πλεόνασμα 11,4 δισεκ. ευρώ, κάτι που αφήνει ερωτήματα και ανασφάλειες για το πού κατευθύνονται οι χρηματοδοτήσεις.
Η υπερβολική φορολογία έχει επαναφέρει την αγοραστική δύναμη των πολιτών στην εποχή της δραχμής. Το ερώτημα που εγείρεται είναι η πιθανή κακοδιαχείριση του δημόσιου χρήματος και η ανάγκη για διαφάνεια σε τέτοια έργα.
Χρήστος Ι. Κολοβός
Ανεξάρτητος Ενεργειακός Σύμβουλος
Δρ Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ
τ. Διευθυντής Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας