30 Χρόνια από τον Καταστροφικό Σεισμό στη Δυτική Μακεδονία
Πέρασαν τριάντα χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 6,6 ρίχτερ που πλήξε το Ρύμνιο Κοζάνης το Σάββατο, 13 Μαΐου 1995, στις 11:47 το πρωί. Αυτό το φυσικό φαινόμενο άφησε πίσω του εκτεταμένες υλικές ζημιές και σημάδεψε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων στη Δυτική Μακεδονία. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, μνήμες από τη δραματική εκείνη ημέρα παραμένουν ζωντανές για όσους τον βίωσαν, με τις επιπτώσεις του να είναι κυρίως εμφανείς στις πόλεις της Κοζάνης, των Γρεβενών, της Φλώρινας και της Καστοριάς.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι υλικές ζημιές στο Νομό Κοζάνης ανήλθαν σε 7.693 σπίτια, με το χωριό Χρώμιο να καταγράφει τη μεγαλύτερη καταστροφή, όπου από 100 σχεδόν σπίτια τα 90 κατέρρευσαν. Παράλληλα, στην περιοχή των Γρεβενών, 2.523 σπίτια εντός 12 κοινοτήτων και οικισμών υπέστησαν σοβαρές ζημιές, όπως σε χωριά όπως η Κνίδη, το Καλαμίτσι και ο Ταξιάρχης. Οι άστεγοι και των δύο Νομών ξεπέρασαν τις 12.000, ένα ανησυχητικό νούμερο που αντικατοπτρίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες αποτελεί μια σπάνια περίπτωση για σεισμούς αυτής της κλίμακας, προκαλώντας αναρωτήσεις σχετικά με τους λόγους που συνέβη αυτό.
Το βίντεο που έχει δημιουργηθεί για την επέτειο αυτή, συγκεντρώνει πληροφορίες, βίντεο και φωτογραφίες από το διαδίκτυο, με σκοπό να αποτυπώσει τις δραματικές στιγμές των πρώτων ημερών μετά τον σεισμό. Μέσω της τεχνικής νοημοσύνης (AI), έχει δημιουργηθεί ένα αφιέρωμα, που μοιάζει με μίνι-ντοκιμαντέρ, αφορώντας τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από το συμβάν. Οι σκηνές αυτές, πνιγμένες στη νοσταλγία, επανέρχονται στο προσκήνιο και αναδεικνύουν τις στιγμές εκείνες που δύσκολα θα ξεχαστούν από όσους τις βίωσαν.
Η έρευνα, το μοντάζ και η αφήγηση του βίντεο έχουν γίνει από τον Ηλία Ιωαννίδη, και η παραγωγή έχει αναληφθεί από το κανάλι Florina Discovery στο YouTube. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα που κρατά ζωντανές τις μνήμες ενός ιστορικού γεγονότος, επισημαίνοντας την ανάγκη να θυμόμαστε και να προετοιμαζόμαστε για την αντιμετώπιση τέτοιων φυσικών καταστροφών στο μέλλον.